Att röra sig med sin egen kropp är en grundläggande mänsklig rättighet och kan verka självklart men tyvärr är det inte en självklarhet för alla. Det vanliga är att tillgängligheten till träning är mycket dålig för personer med funktionsvarianter. Att ta sig in med rullstol till ett gym kan vara svårt i sig och maskinerna för att träna kräver oftast förflyttning.
För personer som är känsliga för ljud och stim är gymmet oftast ingen plats de vill vara på. Det finns många hinder för att kunna träna för personer med funktionsvarianter. Genom projektet Saga Village vill vi undanröja alla hinder och installera lokaler där tillgängligheten blir 100%.
Bryta Barriärer: Att Göra Fitness Tillgängligt för Alla
Vad är din dröm? Att gå på zumba på måndagar? Att kunna känna starka muskler på armarna? Att träna tillsammans med kompisarna? Att få hjälp med att träna av någon som verkligen kan?
Hur kan man gå på zumba om man sitter i rullstol? Med hjälp av en anpassad lokal med taklyft, gungor och selar kan alla vara med! Inte genom att sitta och titta på, utan mitt i, i centrum, där man känner de verkliga vibbarna!
Med ramper, svängrum och finurliga lösningar bygger Saga Village ett gym för alla!
Styrka och Energi: Hur Styrketräning för Rullstolsanvändare Främjar Hälsa
Styrketräning har länge varit undervärderat men ny forskning visar på att just musklerna har en mycket större betydelse för hälsan än man tidigare trott.
Att träna musklerna i kroppen, armar, magmuskler, rygg, nacke, och ben med eller utan hjälp har enorma fördelar för hälsan:
1. Ökad muskelstyrka och uthållighet. Det är viktigt i vardagen att han starka muskler vilket ger en bättre hållning och minska risken för skador.
2. Förbättrad metabolisk hälsa: Muskler är metaboliskt aktiva vävnader, vilket innebär att de förbränner kalorier även i vila om man tränar musklerna. Detta betyder att ämnesomsättningen förbättras, kroppen avgiftar sig bättre och tar upp näringsämnen bättre. Att träna musklerna förbättrar insulinkänsligheten och hjälper till att kontrollera blodsockernivåerna. Risken minskar alltså att få diabetes.
3. Minskad risk för kroniska sjukdomar: Regelbunden muskelträning har kopplats till en minskad risk för många kroniska sjukdomar, förutom typ 2-diabetes, så minskar även risken för hjärt-kärlsjukdom, högt blodtryck och vissa former av cancer. Muskelträning bidrar även till hälsosamma balanser av blodfetter och kolesterol i blodet.
4. Bibehållen benhälsa: Muskelträning är särskilt fördelaktigt för att bibehålla benhälsan och förebygga benskörhet (osteoporos) som är ett stort problem för personer med fysiska funktionshinder. Genom att belasta skelettet under träningen främjas benbildning och minskar risken för benskörhet och frakturer. Med hjälp av speciella hjälpmedel och specialiserade personliga trönare på plats kan rullstolsbundna personer på hjälp att träna på ett sätt som belastar skelettet. Ett exempel är Therasuit anläggningen in gymmet.
5. Förbättrad mental hälsa: Muskelträning ger inte bara fysiska hälsofördelar. Träning har visat sig minska stressnivåer, förbättra sinnesstämningen och öka frisättningen av endorfiner, vilket kan ge en känsla av välbefinnande och lycka. I samband med positiv musik och behaglig färgsättning och dekor i gymmet och danssalen ökar det mentala välbefinnandet och lusten att fortsätta träna.
6. Bättre funktionell förmåga: Muskelträning fokuserar på att stärka specifika muskelgrupper och förbättra funktionella rörelser. Med professionell hjälp och med tydliga mål för förbättrad kroppsfunktion ökas kroppens stabilitet, balans och rörlighet, vilket gör det lättare att utföra dagliga aktiviteter och minska risken för fallskador.
En träningslokal där personer med autism kan uppnå sina hälso- och träningsmål
Det är inte bara personer med fysiska funktionshinder som behöver lokaler med bättre tillgänglighet. Även personer med autism eller väldigt känsliga personer kan ha mycket svårt att träna i vanliga gym eller delta i aktiviteter såsom zumba, gympaklass, etc.
Lokalerna som byggs inom projektet Saga Village har ett starkt fokus på mentalt välbefinnande. Området utanför är vackert och naturligt, ingen trafik eller höga ljud och ljus från stadens brus stör träningen. Dekorationen är genomtänkt med behagliga naturliga färger, inga aggressiva färger eller mönster som stressar används. Musiken anpassas i ljudnivå och ton till aktiviteten och personerna som medverkar. Tider med få medverkande för extra känsliga personer är viktiga. Byggnaden har material som är allergisäkert och ekologiskt liksom all inredning.
Slutsats
Genom att investera i ett handikappanpassat gym och stötta projekt som Saga Village gör vi en betydande insats för att främja inkluderande hälsa för alla. Vi säkerställer att alla människor, oavsett funktionsvariationer, har möjlighet att leva ett aktivt och hälsosamt liv genom tillgång till träning med professionell hjälp och i en trivsam miljö. Tillsammans kan vi skapa ett samhälle där hälsa och träning är tillgängligt för alla.